sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Iin testijuoksut 23.4.2016, 10km

Huhtikuisissa testijuoksuissa on aina ollut vauhti hyvää ja syntynyt yleensä oma ennätys, matkasta riippumatta. Silloin on yleensä ensimmäistä kertaa Iin pyörätiet ja kunnolla sulaneet, sää on sopivan viileä ja kunto alkaa olla tähän aikaan keväästä jo hyvässä nosteessa. Huhtikuussa järjestetään Iissä kympin lisäksi myös puolimaraton. Koska itsellä oli alla viikko sitten juostu puolikas Jyväskylässä, oli luonnollista, että tällä kertaa itselle riittäisi yksi kierros, eli juurikin tuo tuttu kympin lenkki. Tätäkin osallistumista mietin kovasti loppuviikkoon asti, että olisiko tuonne tarpeen lähteä ollenkaan, koska puolikas saattaisi painaa vielä jaloissa. Torstaina ja perjantaina käydyt lenkit osoittivat kuitenkin, että palautuminen oli sujunut ihan hyvin, joten tein päätöksen lähteä matkaan lauantaina.

Alkuverkassa tuntui ihan mukavalle, kun kävin muutaman kilometrin hölkkäilemässä, ja tämän päätteeksi vielä pari sellaista n. 400m vetoa 3:30-3:40s/km vauhdeilla. Sitten vaihtamaan kisakamppeet päälle, ja viivalle odottelemaan. Tavoitteena oli tietty tuo itselle maaginen 40 minuutin alitus. Iissä on helppo pilata kisa jo ekalla kilsalla, koska alku tullaan loivaan alamäkeen, jossa antautuu helposti vauhdin hurmaan porukan mukana, ja loppu saattaa tulla sitten tuskaisesti "happotohtorin kyydissä". Tämä on tullut itsekin joskus karvaasti koettua. Kympillä täytyy uskaltaa kuitenkin aloittaa myös riittävän kovaa, koska alussa menetettyjä sekunteja on sitten sitkeä saada juostuksi kiinni. Eka kilsa piippasi ajassa 3:54. Ihan sopiva aloitus siis, ei liian kovaa. Seuraavat 4:02 ja 3:56. Mukavasti oltiin siis aikataulussa. Sitten alkavat reitin mäkisemmät osuudet, nämäkin sujuivat kuitenkin 4:01 ja 4:00 vauhtia, ja puolivälissä Jomppe huusi väliajaksi 19:50, ja perään kannustukset, "nyt on se 40 minuuttia otettavissa, katse tiehen ja iske iske!!"
Seuraavalla kilometrillä huomasin kuitenkin, että tämä raja saattaa karata vielä tänäkin päivänä. Jouduin jättäytymään edellä juosseesta kaverista, ja askel alkoi painamaan. Ajattelin vielä kuitenkin, että tämä johtuisi tuosta ylämäkipätkästä, kohta alkaisi alamäkiosuus, ja tämän jälkeen olisi taas tasaista. Jalat eivät kuitenkaan rullanneet totutusti enää alamäessäkään, vaikka kuinka koitin repiä ryhtiä ylös, ja työntää lantiota eteen. Samalla alkoi se luovutustunnekin hiipimään mieleen, mikä monesti iskee tässä vaiheessa kympin raastoa. Yhdeksänteen kilometriin kului aikaa peräti 4:12 minuuttia. Päätin kuitenkin yrittää iskeä reippaasti vaan loppuun asti, ennätys tänään juostaisiin kuitenkin, ja aika hilattaisiin niin lähelle 40 minuutin rajaa, kuin suinkin mahdollista. Viimeinen kilometri taittuikin vielä mukavasti 3:55, vaikka vastatuulikin oli vaivana, ja loppusuoralla irtosi parhaat vauhdit, sekä maksimisykkeet. Maalissa aikaan 40:31.

Vaikka uusi ennätys toki lämmittikin mieltä, niin toki pettynytkin olin aikaan. Tuo 40 minuutin alitus tuntui vielä pari viikkoa sitten selvältä asialta, ja esim. sillä Limingan 6km maantiejuoksun suorituksella olisi kymppi painunut todennäköisesti jopa 39 minuutin tuntumaan. Kotona sykedataa katsellessani huomasin todeksi myös sen tunteen, mikä tuntui juostessa jo n. 3km jälkeen. Jyväskylän puolikas painoi kuitenkin vielä elimistössä, kone ei alkanut kiertämään kunnolla ja totutusti, ja sykkeet jäivät alhaisiksi. En tiedä sitten olisiko tuo alitus onnistunut vetoavulla, jolla olisin päässyt nuo vaikeimmat kilsat ylitse, koska sykkeet olivat todellakin niin alhaiset. Todennäköisesti ei, sillä olihan minulla vetoapu sinne 5km asti. Samalla jäi tunne myös, että jäiköhän se sittenkin vähän "kuti piippuun" tänään, ja että luovutinkohan liian helposti siinä 6km kohdilla.. Mutta seuraavalle kympille lähdetään sitten paremmin levänneenä. Tämä koitos on näillä näkymin sitten Kempeleen radalla toukokuun 21.

Data: http://www.movescount.com/fi/moves/move102468316

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti